06-12-2014

De mens wordt vaak wat hij denkt.

Tsonge, wat een waardeloze nacht. Nagenoeg geen oog dicht gedaan vanwege de pijn in de handen en voeten. Gebroken verlaat ik het bed. Gelukkig is het ontbijt perfect. Nasi guning met heerlijk vlees. Het duurt even voordat ik een beetje normaal kan voortbewegen. Alle botjes in de voeten kraken er vrolijk op los. Het heeft niets met het wandelen te maken maar meer met diabetes 2.

Neneng komt gezellig op visite bij Sherly en samen kletsen ze er vrolijk op los. Sherly zorgt voor een kopi toebroek en ik geniet van de volle koffiesmaak. Neneng haalt, op mijn verzoek, de oude Ibu Sopra op voor een flinke massage. Misschien dat dit helpt tegen de pijn. 

Trainen en sporten is natuurlijk hartstikke goed voor me, maar rustdagen zijn minstens zo belangrijk! Helaas worden deze rustdagen door velen zwaar onderschat, tijd om eens op een rijtje te zetten waarom het zo belangrijk is om regelmatig een dagje vrij te nemen.

Met name sporters die regelmatig hardlopen/wandelen of aan intensieve krachttrainingssessies doen, moeten regelmatig een rustdagje inplannen. Tijdens zware inspanning moeten je spieren erg hard werken en na afloop van de training hebben ze dan ook een zware klap te verduren gehad. Bij intensieve training loop je kleine scheurtjes op in je spieren, deze moeten na afloop weer worden hersteld door het lichaam.

Dit klinkt allemaal erg heftig, maar ons lichaam heeft hier een fantastisch herstelsysteem voor ontwikkeld. Tijdens het herstellen worden je spieren groter en sterker wat ook wel de super compensatie wordt genoemd. Wanneer je echter geen rustdagen neemt en op volle toeren in beast mode blijft sporten, kun je het tegenovergestelde creëren waardoor je geen vooruitgang meer boekt en je spieren dus niet sterker kunnen worden.

Ibu Sopra verschijnt een kwartiertje later in Villa Tulip. Ik leg een matrasje op vloer en ontdoe mij van mijn kleding. Ogen dicht en de oude vrouw laat haar handen spreken. Eerst de voeten en benen en vervolgens het bovenlichaam. Na een half uurtje omdraaien en dan begint het ritueel aan de andere zijde. Ik geef me gewoon over en geniet van het harde kneden. Na ruim een uur dank ik haar en betaal 50.000 rupiah.

Sherly en Neneng gaan samen naar Mataram. Sherly wil een nieuwe kebaja kopen. Zelf blijf ik in Villa Tulip. Geniet van de stilte. Helaas begint het in de middag weer eens even te regenen. Aangezien er maar weinig wind staat blijft het maar doorsijpelen. Gelukkig is de temperatuur perfect. 

Wanneer ik in de namiddag naar het strand ga, worden de sluizen geopend en valt er een giga bak met water naar beneden. Het is een grijze massa waar ik naar zit te kijken. Gelukkig duren deze tropische buien vaak niet al te lang. Ik geniet van een biertje. Wanneer de regen voorbij is, stap ik op en keer terug naar Villa Tulip. Daar heeft Sherly een heerlijke maaltijd in elkaar gedraaid. Groenten, rijst en garnalen. Jammie.

Na het eten kijken we nog een half uurtje tv om vervolgens het bed in te duiken. De zaterdag zit er op. 

 

 

Tot zover Lombok.

 

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: