16-09-2013

Wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt.

Nadat wij gisteravond Elang weer hadden teruggebracht naar zijn ouders voelden wij beiden de vermoeidheid. Ik moet erkennen dat ik geen 18 meer ben en mij dat soms ook echt niet voel. We besluiten wat eten te halen bij restaurant Padang en zitten dus korte tijd later in de beruga heerlijk te eten. Omstreeks 20:45 uur zoeken we het bed op. Vanochtend werd ik omstreeks 05:40 uur wakker. Heerlijk. Straks sport kijken, hoewel ik de uitslagen van het betaalde voetbal al via de media heb vernomen. Na het kijken, heb ik dan toch nog wel genoten van bepaalde wedstrijden.

Sherly en Neneng ga in de loop van de ochtend de elektriciteitsrekening betalen. Toch zijn er nog enkele vragen omtrent de rekening. Zoals bijvoorbeeld waarom er steeds afwijkingen zijn en waarom de meterstand kennelijk niet wordt opgenomen. Zelf ga ik een klein toertje door de omgeving maken. O.a. ga ik even kijken op mijn stukje land ter hoogte van het Jayakarta Hotel. Dat ik er al een tijdje niet ben geweest blijkt wel uit het afval wat er op het landstuk ligt. Mensen hier hebben geen enkel respect voor andermans eigendom. Vandaar dat er bij de meeste huizen allemaal grote hekwerken staan of dat er bewaking aanwezig is. Ik zal met Sherly overleggen dat het afval opgeruimd moet worden en mogelijk dat ik het geheel met betonblokken ga afsluiten.

In de middag even naar de Bank BNI voor info mbt een depositorekening. In Nederland kunnen moslims niet normaal hun geld lenen bij een Nederlandse bank. Dat komt omdat het volgens de Islam niet juist is om rente te vragen of te betalen over een lening. Geld verdienen mag namelijk alleen door ergens voor te werken of door iets te verkopen. Het Arabische woord voor rente is Riba. Riba kan het beste vertaald worden als woekerrente. De regels zijn onder andere zo tot stand gekomen omdat handelaren in de tijd van Mohammed hoge rentes vroegen voor leningen, waardoor uiteindelijk veel mensen in de armoede raakte.

Lenen is ook verboden, als alle brommers (sepeda-motor) en auto’s die betaald zijn met geleend geld niet meer op de weg zouden zijn was het heerlijk toeren over de Indonesische wegen!  Ach, rente mag niet, maar volgens mij had men in die tijd nog niet echt goed door dat er zoiets als inflatie bestaat, en rente dus eigenlijk niet meer is dan een beetje bijblijven met de inflatie. Rente aannemen is toch wel achteruit gaan, zeker geen vermeerdering van je geld.

 

Wat bedoeld wordt -als je het mij vraagt- is dat je geen woekerrentes mag ontvangen. Iets wat wel begrijpelijk is en in de meeste landen ook strafbaar is onder de gewone wet. Daar is geen religieuze qanun voor nodig. Hier is op Lombok is het ook niet anders. Helaas is het te druk in de bank en maken wij maar rechtsomkeert.  

Tot zover Lombok.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: