22-05-2014

Als je ooit denkt aan opgeven, denk dan aan waarom je zo lang volgehouden hebt.

Wakker worden met kramp in mijn kuiten. Dat is wat mij vanochtend overkwam. Geen prettige manier van wakker worden. Mijn kuiten zijn hard. Mogelijk is de oorzaak, onze Airco. Te koude lucht niet niet best voor het lichaam. Vroeg het bed uit. Voor Sherly nimmer een probleem. Neneng gaat voor ons al vroeg naar de markt te Mataram. Sherly gaat voor onze gasten vanavond rendang bereiden. Daarnaast serveert ze mi-goreng, witte rijst en patatten. Ik mag haar nooit helpen in de keuken want dat is haar heiligdom. 

Guus is gisteren in het ziekenhuis geweest en zal binnenkort twee scans ondergaan. De uitslag van dat onderzoek zal dan volgende week bekend worden. Voor Guus, Eka en zijn familieleden spannende tijden. Wij wensen hen allen sterkte toe. 

Zodra Sherly in de tuin gaat werken volg ik haar. Mijn taak is het zwembad schoonmaken. Een klusje war ik ongeveer een half uur over doe. Heerlijk genieten van de zonsopkomst terwijl ik aan het werk ben. Na het schoonmaken, alle spullen opruimen en zo klaar leggen dat ik het de volgende keer zo kan pakken. Omdat ik niet tevreden ben over de helderheid van het zwemwater voeg ik wat chloor toe. Ik heb geen plannen om vandaag te gaan zwemmen. 

Wel staan er een aantal boodschappen op mijn lijstje. Geld pinnen, wijntje kopen en wat info ophalen. Uiteraard ga ik ook nog wandelen. Frank en Eveline zijn gisteren teruggekeerd op Lombok en hebben ook zin in een rustige wandeling. De bedoeling is dat wij bij hotel Graha zullen starten. Puspa en Peter zullen ook meewandelen. Afspraak om 16:00 uur. Voor mij is dat een nieuwe plek en ben dus benieuwd waar de route ons zal brengen.

Vandaag viert de Hindoe bevolking op Bali en Lombok “Hari Raya Galungan” Het is de viering van de overwinning van Dharma (het goede) op Adharma (het slechte). Alle goden en voorouders dalen af naar de aarde om dit mee te vieren. Dat is dan even pech voor mij want nu kan ik geen bier kopen bij mijn hindoe verkoper. 

Hindoes horen Galungan te vieren op een eenvoudige manier en niet in een consumptieve manier. In de afgelopen tien jaar zijn de religieuze vieringen op Bali geleidelijk uitgegroeid tot een podium waar een groot aantal van de Balinese hindoes pronken met hun sociale status en rijkdom door middel van dure kleding en uitbundige offers.

De Balinese gezinnen moeten om te beginnen hun kinderen vertrouwd maken met de kunst van het maken en vlechten van de offers. In plaats van kant en klaar te kopen moet de familie de offers ambachtelijke thuis maken, wat tevens een leermoment is voor de jongere generaties.

Omstreeks 16:00 uur verzamelen wij ons bij hotel Graha. Puspa is de leader en wij volgen haar. Wij wandelen richting het Bukit Senggigi hotel en lopen daar naar boven. Een steile klim die ik ook een paar weken geleden heb gewandeld. Voor Frank en Eveline een behoorlijke inspanning na een maand van afwezigheid. Niet alleen voor hun want ook ik voel na 15 minuten klimmen mijn bovenbenen. Zo af en toe even een korte pauze van een minuut en daarna verder. Gelukkig hebben ook Frank en Eveline geleerd om hun eigen tempo te houden. 

Zo komen wij allen heerlijk bezweet boven op de heuvelkam. Hierna volgen wij Puspa naar beneden. Een slingerweg waarbij wij goed moeten opletten waar wij onze voeten neerzetten. Sommige stukken zijn best steil en glad. Toch komen wij na ruim een half uur ongedeerd beneden. We voelen allemaal onze spieren en daar gaat het om. Terug op de begane wereld leidt de weg naar Dusun Loco. Dwars door de kampung komen wij uit op de hoofdstraat van Senggigi. Vervolgens wandelen wij relaxed terug naar de parkeerplaats van hotel Graha. 

 

Omstreeks 19:00 uur verschijnen Frank, Eveline en haar vader in Villa Tulip. Ze zijn goed uitgerust van de wandeling. Wij nemen plaats in de beruga voor een drankje. Sherly heeft alles al klaar staan en zodra wij aangeven dat we wel trek hebben in wat eten staat ze gelijk klaar. Zij zorgt voor het eten en ik voor de drankjes. 

Eten doen we echter in de woonkamer want Sherly heeft de tafel netjes gedekt en al het eten staan al klaar. De gasten kunnen kiezen uit rendang, mi-goreng, witte rijst, gado-gado en heerlijke kip. Sherly heeft er echt aandacht aan besteed. Het eten smaakt ons allen heerlijk. De vader van Eveline is helemaal weg van de rendang.

Het is echt genieten. Na afloop gaan we wederom buiten zitten en laten we het eten lekker zakken. Helaas komt aan elke gezellige avond altijd veel te vlug een einde. We nemen afscheid van onze gasten en Sherly duwt Eveline nog een agar-agar taart in de handen. Lekker voor thuis….

Tot zover Lombok.

1 reactie

  1. Hartelijk dank voor het lekker eten en de geweldige avond! Iedereen is het ermee eens, Sherly kan heel lekker koken! Terima kasih Sherly xxx

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: