24-09-2015

Zouden ze ook, de kip met het gouden ei slachten?

God vroeg aan Ibrahim (Abraham) om zijn zoon Ismaël te offeren om te laten zien dat hij trouw en gelovig was. Toen Ibrahim zijn zoon met een mes wilde doodsteken, kwam er een engel die zei dat een schaap de plaats van Ismaël mocht innemen. Iedere moslim die er het geld voor heeft moet op deze dag een schaap te slachten. Op veel plaatsen gebeurt dit vaak in het dorp waar men geboren is. In de familiekring wordt het goed verzorgde dier door de oudste man gedood met een vlijmscherp mes om het dier niet te laten lijden. Het vlees wordt in drie stukken verdeeld: een deel voor de familie, een deel voor buren, vrienden of bezoekers en een deel voor de armen.

Gelukkig doen wij niet aan dit snijwerk mee en ik hoef er ook al niet heen om het te zien. Sherly en haar familie gaan in de ochtend naar het kerkhof waar hun-echtgenoot vader begraven ligt. Zij verzorgen het graf, leggen bloemen neer en geven het graf water. Daarna volgen er gebeden. Het is redelijk druk op het kerkhof. Mensen gaan gewoon op de grafstenen zitten en maken een praatje met elkaar. Hierna keren we terug naar het huis van Sherly haar moeder. Daar staat uiteraard het nodige eten voor ons klaar. Familie van veraf komt in de loop van de dag aanwaaien. Ik heb geen zin om in de warme kampong te blijven en keer huiswaarts. 

Jan en Melie sturen een mail met een bedankje en ik wens hun een goede reis en behouden aankomst. Ik ben blij dat zij wederom op Lombok hebben genoten. 

In de middag kijk en luister ik naar een concert van The Corrs. Heerlijke muziek en geen lawaai of drukte om mij heen. Sherly komt pas later in de middag terug naar Villa Tulip. 

Na het concert zet ik mij in de beruga en geniet van het warme weer. Even niet in het zwembad want de wondjes, die ik gisteren aan mij voet opliep begonnen vanochtend weer spontaan te bloeden en dus zit er nu een prachtige pleister met Betadine op de voet. Buiten is het erg stil en dit heeft alles te maken met het feit dat bijna iedereen vrijaf heeft. 

 

Het is maar een weet……..

Bintang zijn sterren en bulan is maan. Lari is lopen en berdiri is staan. Laut is zee en bumi de aarde. Curi is stelen en harga (nilai) is waarde. Nyanyi is zingen en kata is zeggen. Cari is zoeken en taruk is leggen.
Binatang is beest en hewan het dier. Sunyi is stilte en ramai vertier. Toko is winkel en buka is open. Minta is vragen en beli is kopen. Ribut is herrie en tiang een paal
Minum is drinken en semua allemaal.


Air is water en roti is brood. Hidup is leven en mati is dood. Mulut is mond en batu is steen Angjing is hond en kaki is been, Kuda is paard en kucing een kat. Apa is wat en tikus een rat, Bisu is stom en dengar is horen. Leher is hals en kuping de oren. Rajin is vlijtig en ngantuk is slaap. Kelapa is klapper en monyet een aap.

Rumah is huis en pintu is deur. Rusak is stuk en robek een scheur. Kambing is geit en jago een haan. Ajam is kip en pancuran een kraan. Daun is blad en pohon een boom
Tidur is slapen en ngimpi is droom. Nyonya is dame en tuan een heer.
Sapi is koe en danau is meer.


Gampang is gemakkelijk en berat is zwaar. Tangan zijn handen en rambut is haar.
Gigi zijn tanden en lidah de tong. Pundak je schouders en paru is long. Meja is tafel en krosi een stoel. Sedikit is weinig en banyak een boel. Ini is dit en itu is dat
Parit is sloot en lobang een gat.


Burung is vogel en buah een vrucht. Brani is durven en takut is bang/beducht. Sèndok is lepel en pisau is mes. Bunga is bloem en botol een fles. Piring is bord en makan is eten. Miring is scheef en tahu is weten.

Tot zover Lombok.

2 reacties

  1. hallo Jan,

    leuk dat je weer gestart bent met je blog!
    tof die les in bahasa, ik heb alvast een paar nieuwe woorden bijgdleerd!

  2. Jan,

    Leuk dat je er weer bent, ik heb je gemist. Succes met alles en nog wat. Roel.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: