25-05-2014

Als je geen idee hebt wat je aan het doen bent, noem dat dan “onderzoeken”.

Afgelopen nacht zeer slecht geslapen. Teveel aan het piekeren geweest. Kan zo nu en dan gebeuren. Sherly heeft gelukkig wel goed geslapen. Omstreeks 05:30 uur zitten we samen in de woonkamer een kop thee/koffie te drinken en kijken we naar het Indonesische journaal. 

KPK onderzoekers zijn druk bezig geweest om het hele ministerie van religieuze zaken inclusief het kantoor van de minister Suryadharma Ali om te spitten. Er schijnen al tientallen vuilniszakken met documenten te zijn veilig gesteld, Ali zou wel eens een hele rits ambtenaren en DPR (politieke partij) leden mee kunnen slepen. Niet alleen de hoge ambtenaren die hebben lopen roven zijn te lul, maar ook de leden uit de DPR die Ali mee heeft genomen in zijn gevolg van 34 man op zijn snoepreisje naar Mekka in 2012.

 

Inclusief de echtgenote van Ali, die is namelijk DPR lid. In het geval van Anas Urbaningrum is inmiddels een dossier van 1 meter door de KPK opgebouwd. Het dossier van Ali Baba en zijn ontelbare rovers zou wel eens naar 3 meter kunnen groeien. Ik reken er op dat dit fijne stelletje elkaar de schuld gaan geven om zich zelf vrij te pleiten, dus er zal wel het één en ander naar boven komen.

Honderdduizenden Indonesiërs die met noeste arbeid en verkoop van hun laatste bezittingen deze reis duur hebben moeten betalen terwijl ze in varkensstallen werden geparkeerd, zullen zich behoorlijk in hun zak gescheten voelen. 

Ali heeft de diensten aan kameraadjes gegeven, vervoer, catering en huisvesting. Die hebben de kosten behoorlijk opgeblazen, daar hebben ze Ali waarschijnlijk dik voor betaald. Bovendien gingen ambtenaren van zijn ministerie met hun hele familie en DPR leden van commissie VIII (verantwoordelijk voor de Haji) op kosten van de sloebers naar Mekka. Buiten dat hebben ze verschrikkelijk zitten rotzooien met quota, vriendjes en aanverwante meelopers konden gewoon op Haji, terwijl sloebers uit het land die hun hele leven hadden gespaard af konden darren. Over een maand of drie zal alles duidelijker zijn en er komen nog een aantal verrassingen aan, dit ministerie is één grote dievenbende. 

En het verbaast me dat iedereen het allemaal maar gelaten over zich heen laat komen. Maar ach… als ik dan lees dat een advocaatje in Nederland loopt te janken, omdat zijn lieve cliënt (zware crimineel) geen bescherming heeft gekregen van de politie en dus door zijn bast is geschoten door zijn collega’s, krijg ik ook braakneigingen. Het is wat je noemt de wereld op zijn kop. Net als die rechtszaak over Sinterklaas. Ben je het niet eens met een zwarte Piet, ga ga dan lekker wonen in een land waar ze het kinderfeestje niet vieren. In Indonesië of in welk land ter wereld ook, zal ik mij aan moeten passen aan de gewoonten en gebruiken van dat land en niet lopen janken als ik een keer iets niet leuk vind. 

Ik begrijp dan ook niet dat de media dit soort gebeurtenissen zo’n groot podium geven. Het is puur sensatie, kijken of ze het met hun ranzige schrijfsels/ artikelen de boel op kunnen fokken. Ik kan iedereen aanraden om eens een tijdje nieuws te volgen. Het geeft een groot gevoel van ontspanning. 

In de middag vertrekken we geheel onverwacht naar Gili Trawanang. De ouders van Erlang en Zahra nodigen ons uit om met hen naar Gili T te gaan. Dit uitstapje laten wij ons niet ontnemen en binnen een aantal minuten is de koffer gepakt. Met de auto rijden we naar Bangsal waar we met de publieke boot de oversteek maken naar Gili T. Gelukkig is het rustig weer en stan er geen hoge golven. Toch doe ik Sherly een reddingsvest aan. Sherly is bang en het aantrekken van zo’n vest geeft toch een veilig gevoel. Na een rustige vaart stappen uit in het haventje van Gili T. Wat direct opvalt is het aantal toeristen. Ongelofelijk veel. 

Wij wandelen op ons gemak achter Erlang aan want die weet waar we moeten zijn. Bale Sasak is het eigendom van de familie van Erlang en is een soort homestay. Het is erg gezellig met veel backpackers. Onze kamer is al gereed en we hoeven alleen maar onze koffer in de kamer te leggen. Daarna is het zwemmen. Erlang en Zahra vermaken zich prima. In de avond worden we opgeschrikt, door het harde geluid wat uit de luidsprekers schalt van de naburige moskee. Kennelijk hebben zich daar een paar fanatiekelingen verstopt met een pijp vol hash, wat het schreeuwen blijft maar doorgaan. 

Tot zover Lombok.

2 reacties

  1. Toch fijn er even uit te zijn, zou ik ook wel willen ff weg van het stof.
    De zwartepiet rechtzaak is inderdaad om te janken en je hebt helemaal gelijk, hoepel op naar je eiland of woorden van gelike strekking.
    Veel plezier op Gili T

  2. Veel plezier op gili T! Zelfs op gili kan je niet ontsnappen aan de moskee
    Groetjes
    F, R & E

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: