25-09-2015

Ons leven is wat onze gedachten ervan maken.

Al een paar dagen mis ik mijn Zwitserse overbuurman. Ik leerde hem en zijn jonge Indonesische een aantal maanden geleden kennen. Zij wilden graag een home-stay en restaurant openen en waren daar ook druk mee bezig. Gisteren zag ik de jonge overbuurvrouw, inmiddels vier maanden  zwanger en vroeg haar hoe het met hen ging. Zij vertelde mij dat manlief twee dagen geleden was gedeporteerd naar zijn vaderland. Wat de reden voor deportatie was kon of wilde ze mij niet zeggen. Wel weet ik dat mijn overbuurman niet de eerste- en ook niet de laatste buitenlander zal zijn die gedeporteerd wordt. Werken zonder de beschikking te hebben over de juiste papieren is wachten op vertrek. Ook het niet voldoen aan de voorwaarden kan al een reden zijn om iemand uit te zetten. 

Het is vroeg deze dag wanneer ik opsta en buiten ga zitten. Hoe anders was dit 18 jaar geleden. Toen leek het of de wereld voor mij stilstond. Mijn vrouw Anita overleed en ik mis haar tot op de dag van vandaag. Herinneringen kun je niet wegpoetsen. Ze reizen met je mee naar de toekomst. Samen bezochten wij ruim 20 jaar geleden voor het eerst Lombok. Ook zij kon genieten van de serene rust van Lombok.

Na mijn gebruikelijke kopje thee is het tijd om even de benen te strekken. Vanmiddag staat er een wandeling in Punikan op het programma. Punikan is niet hoog gelegen en vaak zijn het daar lange wandelingen zonder te hoge heuvels. Mooi wandelgebied dus en een “long” wandeling ligt in het verschiet. Erlang en Zahra komen gezellig op visite en eten mee. Kort voordat ik naar de Villa van Frank en Evelien rij breng ik de kinderen terug naar hun ouderlijke woning. 

Frank heft aangeboden om naar Punikan te rijden en onderweg pikken we ook Bruce op. De rit naar Punikan duurt ongeveer 40 minuten en onderweg zien we voor het eerst sinds lange tijd regen. Bij aankomst is het al redelijk druk met andere wandelaars. Zodra het startsein gegeven wordt nestelen Frank en ik ons in de kopgroep. Helaas door meerdere “foute” routes belanden we in de middengroep. Rob vraagt of ik hem behulpzaam wil zijn bij een hindernis. Ik laat de groep voor mij lopen om na mijn hulp direct een stevige pas in te zetten. Gelukkig kom ik al vrij snel weer in de buurt van Frank.

Aanvankelijk dacht ik dat we een vlakke wandeling zouden krijgen maar de route uitzetters hebben knap werk verricht want het gaat constant omhoog. Wanneer Frank en ik besluiten om voor de “long” hike te gaan, wanen we ons op een gegeven moment alleen op de wereld. Er is niets te horen, behalve onze voetstappen en onze verhoogde hartslag. We zeggen niets en komen in een trance terecht. Ondanks de stijging van het gebied hoeven we eigenlijk niet te stoppen.

Uiteraard bereiken we een punt van vermoeidheid maar een slok water doet veel goed en we motiveren elkaar telkens door te zeggen dat we genieten van de prachtige natuur. Wanneer we eindelijk op een “verharde”weg naar beneden wandelen, weten we dat het grootste en zwaarste gedeelte erop zit. Toch volgen er nog een paar kilometers. Inmiddels drijf ik van het zweet. Het is een behoorlijke inspanning geweest. Frank en ik hebben 8,5 km gelopen. Mijn hartslag was gemiddeld 136 p/m en het aantal verbrande calorieën bedroeg 1140. Een beste inspanning. Bovendien een heerlijk wandeling om het hoofd leeg te maken. 

Na afloop nog nog even wat extra vocht innemen en dan naar huis. Frank heeft een afspraak staan maar ondanks de drukte op de weg zijn we op tijd terug. Zelf stap ik in Villa Tulip direct onder de douche en spoel me heerlijk af. Dan nog ven in de beruga zitten om vervolgens een hapje te gaan eten in restaurant Bonita. Zo komt er een einde aan deze bijzondere dag. 

Tot zover Lombok

 

2 reacties

  1. Goh Jan, is dat alweer 18 jaar geleden! Op n dag als vandaag zal je er extra bij
    Stil staan maar helemaal bij je weg is het/zij natuurlijk nooit.
    Blijf genieten van alles om je heen, dikke kus Ingrid

  2. Hallo Jan,

    Leuk dat je weer aanwezig bent, alle goeds wat op je weg komt. Salam dari Roel dan Ibu Syta.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: