27-10-2013

Wees vriendelijk tegen uw kinderen, zij kiezen later uw tehuis.

Gisteren hebben wij afscheid genomen van onze achterburen. Henk en Ans hebben genoten van hun verblijf op Lombok. Zo, ook Gerard en Roel. Zij verbleven een maandje in hotel Puri Bunga en hebben weer veel nieuwe dingen gezien. We hopen ze in de toekomst weer te zien. Allemaal erg gezellig.

Vandaag stond een buitenlucht wandeling op het programma, maar helaas doet een stevige buikpijn roet in het eten gooien. Daarbij loop ik me rot naar het toilet, genoeg aandrang maar weinig resultaat. Mogelijk een bijwerking van de antibiotica. Sherly heeft haar moeder en broers uitgenodigd voor de maandelijkse maaltijd.

Vandaag ziet het er niet naar uit dat we het droog zullen houden. Net als gisteren zal er wel weer de nodige regen vallen. Gelukkig hebben we tv en kan ik genieten van de samenvattingen van het betaalde voetbal. Vandaag maar gewoon toegeven dat het lichamelijk even niet wil. Sherly staat al vroeg in de keuken en bereidt de maaltijd voor. Omstreeks 11:00 uur arriveert de familie. Naar goed gebruik is het gelijk aanvallen en in no time zitten de gasten met hun bord met eten op de grond.

Voor mij, niet teveel eten maar slechts een paar hapjes. Kan beter de buik wat rust geven. Hier in de tropen is het altijd voorzichtig zijn met bacteriën. Ik neem liever geen risico’s. Gelukkig neemt de regen in de middag af en kunnen we gezellig buiten in de beruga zitten. Gelukkig neemt de pijn in de buik ook af en kan ik wat genieten van een goed glas thee.

Vanwege de antibiotica drink ik nu 10 dagen geen alcohol. Zou ik ontwenningsverschijnselen hebben. Niet dat uik weet tenzij de pijn in de buik daaraan te wijten is.

Gebeurt er iets slechts, dan drink je om te vergeten. Gebeurt er iets goeds, dan drink je om te vieren. Gebeurt er niets, dan drink je om iets te laten gebeuren. Toch? Feit is dat we met z’n allen een behoorlijke hoeveelheid geestrijke dranken verstouwen: zo’n tien liter pure alcohol per persoon per jaar, een pak meer dan het wereldwijde gemiddelde van 6,3 liter. Alcohol is een bijzondere drug: wie matig drinkt – een à twee glazen per dag – leeft doorgaans langer dan wie helemaal niet drinkt.

Geheelonthouders blijken echter op meerdere vlakken te verschillen van matige drinkers. Zo komen ze vaker uit lagere sociale klassen en hebben ze vaker een slechtere gezondheid – soms zijn gezondheidsproblemen net de reden waarom ze niet drinken. Maar als met die verschillen rekening wordt gehouden, blijft het positieve effect van matig alcoholgebruik volgens de Nederlandse Gezondheidsraad overeind. De meest waarschijnlijke verklaring daarvoor is een verlaging van het risico op hart- en vaatziekten, onder meer doordat alcohol het gehalte HDL-cholesterol – “goede” cholesterol – verhoogt en het samenklitten van bloedplaatjes tegengaat.

Horen ik daar de glazen al klinken? Dan toch nog even dit. Uit de meeste studies blijkt dat het beschermend effect van alcohol enkel geldt voor wie ouder is dan 40 en in het bijzonder voor wie al een hoger risico op hart- en vaatziekten loopt. Bij de rest van de bevolking is er geen positief effect. M.a.w. ik kan straks rustig een glaasje nuttigen. Voorlopig hou ik het bij water en thee.

Volgens de richtlijnen van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) en het Nederlands Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) drinkt een man beter niet meer dan 21 standaardglazen per week, nooit meer dan 5 glazen per keer en ten minste twee dagen per week niet. Vrouwen houden het best op 14 glazen per week en maximaal 3 glazen per keer. 

In de loop van de middag wordt me duidelijk wat de oorzaak van de lage buikpijn is. Een steentje. Met een venijnig tikje valt ie in het toilet. Voel me weer happy.

Tot zover Lombok.

2 reacties

 1. Toestand met je buikpijn, gelukkig weer voorbij.
  Na weken thee dit weekend een glaasje bubbels en gisteravond bij de koffie een klein likeurtje.
  Ik vind het lekker maar ik kan er niet tegen, helaas.
  Heb dus nu besloten om maar ( bijna) geheelonthouder te worden.
  Roel en Gerard zijn vanmiddag bij ons op bezoek geweest, leuk om de verhalen heet van de naald te krijgen, of zo je wilt vers van de pers.
  Wij gaan zachtjesaan voorbereiden over een week of twee ons visum aanvragen…lijstjes maken…

 2. Gezellig dat jullie Roel en Gerard hebben gesproken. Ik ben blij dat ze wederom genoten hebben hier op Lombok. Gelukkig is de drank mij niet de baas maar vind het af en toe gewoon lekker om iets te drinken. Toch wil ik voorlopig nog even zonder doen vanwege de antibiotica.
  Groetjes

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: