29-08-2013

Indonesische economie in zwaar weer

Terwijl Nederland economisch gezien een moeilijke tijd doormaakt, leek het Indonesië voor de wind te gaan. Leek. Want nu lijkt het erop dat ook Indonesië economisch in zwaar weer verkeert. De belangrijkste beursindex van Indonesië, de IHSG, is gisteravond hard onderuit gegaan. De beurs sloot onder de grens van 4000 punten; een daling van 23,91 procent ten opzichte van de maand mei dit jaar. Maar volgens de coördinerende Minister van Economische Zaken Hatta Rajasa is er geen enkele reden tot paniek. Wel is voorzichtigheid geboden, zegt hij in Kompas.
Daarnaast roept Hatta Rajasa investeerders op niet te gaan speculeren over de binnenlandse economie nu de nationale munt en de beurs van Indonesië er zo slecht voor staan.

Ondertussen heeft Minister van Financiën, Chatib Basri, een ontmoeting gehad met 540 buitenlandse investeerders over de recente koersdaling van de IHSG. Net als zijn collega Hatta Rajasa, is ook Chatib Basri van mening dat er geen reden tot paniek is.

Volgens de minister is Indonesië is nog niet in een crisis beland zoals die van 1998 of 2008. Wel is oplettendheid geboden.

Dat de beurs en de valuta sterk onder druk staan, heeft onder andere te maken met het besluit van het Amerikaanse Stelsel van Centrale Banken om een einde te maken aan het stimuleringsbeleid voor de Amerikaanse economie.

De IHSG opende woensdagochtend 1,65 procent lager op 3.902,47 punten. Bij de sluiting van de beurs dinsdagavond, was de rupiah 10.883 Amerikaanse dollar waard. De euro is zelf de 15.000 rupiah gepasseerd. Goede tijden voor de vakantievierder.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: