30-09-2015

Je mag nooit in het gezicht van iemand spuwen, tenzij zijn snor in brand staat.

De branden op Sumatra en Kalimantan houden de gemoederen al weken bezig.Op beide eilanden al duizenden mensen geëvacueerd en opgenomen in het ziekenhuis voor ademhalingsproblemen. Vliegvelden liggen plat, Batam is voor scheepvaart gesloten, alle scheepswerven liggen plat. In Singapore en grote delen van Maleisië zijn scholen gesloten, de economische schade is niet meer te becijferen.

Elk jaar opnieuw die ellende, maar dit jaar is het wel heel erg, Maleisië en Singapore kunnen protesteren wat ze willen, dat wordt door het arrogante Indonesië weggewuifd als gemauw van twee kleine landjes. Als je vanuit de ruimte de brandhaarden ziet dan schrik je je de pleuris, maar Indonesië kan dit jaar na jaar niet oplossen.

Elk jaar weer worden er zogenaamd honderden brandstichters opgepakt en zijn er sancties tegen tientallen bedrijven, maar als het regenseizoen begint en de ellende is over dan is het weer bisnis as usual en hoor je er niets meer van.
Er gaat zoveel poen om in die palmplantages dat het hele apparaat wordt omgekocht.
Volgend jaar weer hetzelfde. Vanmiddag maakte de huidige president bekend dat hij de branden gaat aanpakken. Men heeft daar ongeveer drie jaar voor nodig. 

Gelukkig is het hier rook vrij. Tenzij je achter een vrachtauto of bus rijdt. De zon schijnt, zacht windje en koel zwemwater en dus een prima start van deze dag. Zahra komt omstreeks 09:00 uur. Samen wat spelen terwijl Sherly de strijk wegwerkt. Vanmiddag staat er geen hash in de agenda maar ik besluit om alleen een wandeling te maken. Wil toch gaan voor minimaal drie keer per week. 

Op de tv en dus in het nieuws. Twee verdachten die een motor wilden stelen hadden pech. Er werd gereageerd op hulpgeroep van de bezitster van de motor. Resultaat. Een verdachte wist aan de menigte te ontkomen. De andere werd dusdanig toegetakeld dat hij in kritische toestand in het ziekenhuis is opgenomen. Men is nog op zoek naar de mede-dader. Wie de verdachte ernstig heeft mishandeld is niet te achterhalen. Er waren er teveel die zich even op de jongeman wilden uitleven. Risicootje van het vak!!

Oeps hoe kan het anders, wederom een regent. Deze keer Zaini Arony, de regent van West Lombok hij is veroordeeld tot 4 jaar en 200 miljoen boete, de eis was 7 jaar en 500 miljoen boete en het ontnemen van het stemrecht.
Naar oordeel van de rechter had Zaini heel beleefd meegewerkt, Zaini had zich ook verdienstelijk gemaakt voor het toerisme in zijn gebied waarvoor hij ooit een eervolle vermelding kreeg en bovendien is hij kostwinner, zoals de Indonesiër het zo mooi kan zeggen hij is de ruggengraat van zijn gezin, vandaar de lagere straf. 

Rechters geven vaak een lagere straf als verdachten meewerken, maar laten ook vaak meewegen dat ze kostwinner zijn, ik heb zoiets, als je kostwinner bent en je flikt zoiets dan zet je willens en wetens je gezin op het spel, dat zou dus zwaarder moeten wegen. 

Het ging hier om het investering in toerisme in het dorp Buwun Mas op 170 ha ter waarde van 28 miljard, een zegen voor dat gebied gezien de werkgelegenheid die het op zou leveren. Om de nodige vergunningen af te geven wilde Zaini (die zich zo verdienstelijk maakte op het gebied van toerisme) een tegenprestatie, dat is heel netjes uitgedrukt, chantage en afpersing is beter op zijn plaats. 

De smeerolie voor het afgeven van de vergunningen, twee Toyota’s Innova (295 miljoen), Rolex horloge (130 miljoen), Ring met kattenoog (64 miljoen), Cash (700 miljoen) en 29.491 vierkante meter land, totaal 1,4 miljard Rupiah. 

Omstreeks 16:10 uur rij ik naar de verzamelplek te Batu Layar. Het is de wandelgroep FHHH die op de woensdagmiddag wandelt. Enig nadeel is dat ze pas om half vijf starten.  Voor mijzelf niet zo’n probleem als ik maar kan wandelen. Na een kleine 19 minuten moet ik de keuze maken tussen long of short en kies voor de long. Ondanks de stijfheid in de bovenbenen. Ik krijg een redelijke klim  en afdaling voor de kiezen maar daarna is het heerlijk uitlopen. Na een uurtje wandelen heb ik ruim 4.5 km gewandeld. 623 calorieën verbrand en ik voel me prima. Na afloop is er genoeg te eten en te drinken. 

Terug in Villa Tulip helaas geen douchewater en dus een frisse duik in het zwembad. Sherly heeft voor een heerlijke maaltijd gezorgd en dus hoeven we de deur niet meer uit. 

Tot zover Lombok.

 

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: