Mataram. De rechtbank heeft een Duitse man en een Zuid-Afrikaanse vrouw veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Dit voor het binnensmokkelen van drugs op Lombok. Het zijn twee afzonderlijke gevallen, vertelde de rechter afgelopen vrijdag.

Rolf Oskar Josef Schweikert, 57, werd betrapt op binnen smokkelen van 3,7 kilo hasj in oktober van het afgelopen jaar. Hij kwam op Lombok aan met een vlucht van Silk Air vlucht vanuit Singapore.

Hij werd woensdag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf aldus rechter Pastra Joseph Ziralluo.

Kathlyn Dunn, 28, werd gearresteerd bij aankomst met een Silk Air vlucht vanuit  Singapore twee dagen voor de Duitser. Zij probeerde 2.6 kilogram kristalmethamphetamine binnen te smokkelen, zei de rechter.

Zij kreeg dezelfde straf als de Duitser, zei Ziralluo. Maar hij benadrukte dat de rechtbank. Er was geen verband tussen beide zaken en werden afzonderlijk behandeld.

De twee werden beiden beschuldigd van “poging om drugs te importeren,” hierdoor vermeden zij de maximale straf en dat is hier de dood door een vuurpeloton.

Douanebeambten vonden hasj in de voering van Schweikert’s koffer met een straatwaarde van $ 730.000, terwijl Dunn werd betrapt met kristalmethamphetamine ter waarde van $ 500.000.

Indonesië heeft een van de strengste drugswetgeving in de wereld. In maart werden de executies hervat na een onderbreking van enkele jaren, toen een Malawische drugssmokkelaar ter dood werd gebracht.