Presean

De geschiedenis van Lombok is er één van wisselende heerschappijen. Lange tijd was er onenigheid over wie welk deel van het eiland zou moeten krijgen. Balinezen, Makassaren, Sasak, en ja, ook de Nederlanders streden om het eigendom, tot het halverwege de twintigste eeuw rustiger werd en Lombok onderdeel werd van de nieuwe provincie Nusa Tenggara Barat.Verschillende culturen en tradities leven nog altijd samen op Lombok, waar de Sasak de grootste etnische groep is.

 

Eén van hun tradities is ‘presean’, een regendans van oorsprong, waarbij de deelnemers elkaar te lijf gaan met lange stokken, totdat één van hen opgeeft. 

Presean wordt tegenwoordig alleen gedaan tijdens traditionele ceremonies. Maar nu wordt de presean vaak uitgevoerd bij de viering van de Indonesische Onafhankelijkheidsdag en het is een uniek spektakel en trekt vaak veel toeristen.

Presean wordt gedaan door twee mannen, gewapend met rotan stokken. Zij beschermen zich met een schild wat gemaakt is van dik buffelleer. Het schild noemt men: ‘Ende. Deze strijd wordt geleid door twee scheidsrechters.  Volgens het systeem wordt er gevochten over 5 rondes. De winnaar wordt bepaald op twee manieren: 1. als het hoofd of ledematen van een vechter bloeden, dan wordt de strijd beschouwd als voltooid en de winnende kant is degene die niet of weinig bloedt. Ten tweede, als vechters na 5 rondes gelijk zijn, dan wordt de winnaar door de hoogste score. Scores worden gebaseerd op de waarneming van de scheidsrechter.

 

Ondanks de naam “veldslag”, aan het einde van elke show, omarmen de vechters elkaar en tonen geen wrok tenopzichte van elkaar. Gewonde vechters  worden behandeld door een sjamaan met een soort kruidenolie en bepaalde medicijnen. Deze vechtkunst heeft tot doel de moed, behendigheid en taaiheid te testen van de mannen.