Sasak.

De Sasak wonen vooral op het Indonesische eiland Lombok. Er zijn ongeveer 2,6 miljoen Sasak, wat overeenkomt met zo’n 85% van de bevolking van Lombok. Zij zijn verwant aan de Balinezen in zowel taal en ras, alhoewel de Sasak vooral Islamitisch zijn, in tegenstelling tot de Boeddhistische Balinezen.

Er is weinig bekend over de geschiedenis van de Sasak, behalve dat Lombok onder directe heerschappij werd geplaatst onder het gezag van de Majapahit, onder leiding van Gajah Mada. De Sasaks zijn eind 16e eeuw tot begin 17e eeuw onder invloed van Sunan Giri en de Islamitische Makassaresen bekeerd tot de Islam. De fundamentele islamitische overtuigingen gemengd met hindoe-boeddhistische invloeden vormden de Wektu Telu religie. In de vroege 18e eeuw werd Lombok veroverd door het Balinese koninkrijk Gelgel. Onder deze overheersing trokken er een groot aantal Balinezen naar Lombok.

De Balinese bevolking van Lombok is vandaag ongeveer 300.000, zo’n 10-15% van de bevolking van Lombok. De Balinezen hebben ook sterke invloed op de Wektu Telu religie van Lombok.
Wetu Telu is een mix van islam, het Balinees hindoeïsme en het animisme van de Sasak. Het getal drie speelt een belangrijke rol in Wetu Telu. Dit verwijst naar de drie godsdiensten, maar ook naar: Allah, Mohammed en Adam, die zijn analoog aan de zon, maan en sterren, die op hun beurt verwijzen naar de hemel, aarde en water. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting tijdens de Ramadan, waarbij er maar drie dagen wordt gevast. De Wektu Telu wordt door de Indonesische regering niet als officiële godsdienst erkent.